De Compagnie

Collectif Curieux (voorheen Carré Curieux, Cirque Vivant!) is een van de emblematische gezelschappen in het huidige Belgische circuslandschap.

Bij het verlaten van de ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque de Bruxelles) in 2007 richtten Luca Aeschlimann, Vladimir Couprie, Gert De Cooman en Kenzo Tokuoka de Compagnie Carré Curieux, Cirque Vivant! Ze werd al snel emblematisch in het landschap van het huidige Belgische circus en verwierf internationale faam door over de hele wereld te touren, of het nu in de grote top, binnenshuis, op straat en zelfs in kerken is.

Na 15 jaar bestaan ​​is het bedrijf geëvolueerd en wilde het zijn werking veranderen. Altijd bestemd voor circuscreatie, wil ze zich openstellen voor nieuwe ontmoetingen en artistieke medeplichtigen. Zo ziet Carré Curieux, Cirque Vivant! is omgevormd tot het Collectif Curieux.

Vladimir Couprie en Pedro Miguel Silva bezetten nu de algemene directie, Thomas Dechaufour, Gert De Cooman en Gianna Sutterlet voegt zich bij hen voor de artistieke leiding, terwijl Elana Rillh de administratieve leiding heeft en Laura Zanatta hen begeleidt in productie en distributie.

In dit huis van creatie, met variabele geometrie, brengen ze hun ervaringen, hun kennis en technieken samen om originele circuswerken aan te bieden die vorm en esthetiek overstijgen, altijd met als belangrijkste zorg: emoties aanbieden aan hun publiek.

Ontdek de diversiteit van circustechnieken; door middel van onderzoek en mengsels, afstand nemend van wat naar verwachting met eenvoud zal glippen naar innovatie, dit zijn de bronnen van de creatie van het Collectif Curieux.

Het is tijd voor collectief luisteren, wederzijdse hulp en het delen van ervaringen.

De identiteit van het collectief is gebaseerd op de diversiteit van de projecten die het voorstelt en zal voorstellen, evenals in degenen die ze uitvoeren. Elke drager, projectdrager zal werken in een creatieve vrijheid die des te sterker is omdat ze kunnen vertrouwen op het advies en de middelen van de andere leden van het collectief. De actie en expertise van het Collectif Curieux strekken zich uit tot alles wat essentieel is en dat we niet zien, tot alles wat het leven van een levend werk maakt, zoals administratie, communicatie, productie, distributie, technologie, evenals het bundelen van bronnen.

De afgelopen jaren hebben de circuskunsten een nieuw, divers en kleurrijk publiek gekregen. En dat is geen toeval, want ze bieden een bevoorrechte grond om verschillen te accepteren en individualiteiten te respecteren. Waarden die het Collectif Curieux claimt, deelt en zaait.

Le Collectif Curieux wordt momenteel artistiek mede geregisseerd door Vladimir Couprie, Pedro Miguel Silva, Gert De Cooman, Thomas Dechaufour en Gianna Sutterlet.
Alba onze wolf-vriend is een associate artist.
Het Collectif Curieux is een bedrijf verbonden aan het Théâtre de liège.
Het Collectif Curieux wordt op contractbasis geprogrammeerd en gesubsidieerd door het Ministerie van de Franse Gemeenschap van België / Federatie Wallonië-Brussel, Algemene Directie Cultuur, Algemene Afdeling Podiumkunsten, Afdeling Circus, Kermiskunst en de straat.
Het Collectif Curieux krijgt occasionele steun van Wallonie Bruxelles International (WBI) en Wallonie-Bruxelles Théâtre/Danse (WBTD).
Onze creaties (shows) zijn geregistreerd bij The Society of Dramatic Authors and Composers (SACD).
Het Collectif Curieux Company is lid van Aires Libres a.s.b.l. Advisering van straatkunsten, circuskunsten en kermiskunsten.