Van Vierkant tot Collectief

Zeg niet langer Carré Curieux, maar Collectif Curieux.

Opgericht in 2007, Carré Curieux, Cirque Vivant! geëvolueerd, veranderd. Het was na het verlaten van de Ecole Supérieure des Arts du Cirque in Brussel dat Luca Aeschlimann, Vladimir Couprie, Gert De Cooman en Kenzo Tokuoka besloten te creëren en samen te werken. Met hun shows, waaronder Le Carré Curieux in 2009 en Famille Choisie in 2018, hebben ze de wereld rondgereisd en internationale bekendheid verworven.
Vandaag, met het vertrek van enkele van de mede-oprichters van het bedrijf en met de opgedane ervaring, is het tijd voor een soort reset, een herschikking van de planeten.

Het is meer dan een naamsverandering, het is een verandering van dynamiek en een terugkeer naar de bronnen van een circus van vrije en authentieke creatie. Wie zegt dat collectief denkt, deelt ervaringen, bundelt beslissingen en gemeenschappelijke waarden. Het Collectif Curieux brengt verschillende projectleiders samen die hun creatie zelfstandig, alleen of met anderen zullen uitvoeren, terwijl ze te allen tijde kunnen rekenen op de ervaring, kennis en technieken van de andere leden van het collectief.

Vladimir Couprie en Pedro Miguel Silva bezetten nu de algemene en artistieke leiding, en Elana Rillh de administratieve leiding, maar deze kern moet geleidelijk uitbreiden.

In de diversiteit van de circusesthetiek die door elke projectleider wordt gebracht, zet het Collectif Curieux in op het aanvaarden van verschillen en genuanceerde, zelfs tegengestelde standpunten als bronnen van rijkdom.

De show Connexio, door Vladimir en zijn hond Alba, gecreëerd in 2021 onder Carré Curieux, Cirque Vivant!, markeert de overgang tussen de twee namen. Het duo dwarsboomt de verwachtingen en de bronnen van hondentraining door de voorkeur te geven aan een echte medeplichtigheid tussen twee artiesten die elkaar zoeken, elkaar peilen en van twee naar vier benen gaan.

In 2023 zien we onder het label Collectif Curieux “What If …” van Pedro Miguel Silva, een show met verbluffende illusies en filmische esthetiek. Het project is gebouwd met de medeplichtigheid van Gert De Cooman, deze gekke bouwer die al zijn knowhow ten dienste stelt van innovatieve en zeer slimme effecten. Pedro is opgeleid in acrodans aan ESAC en vervolgens in Nieuwe Magie aan het Centre National des Arts du Cirque de Châlons-en-Champagne. Hij houdt ervan om bestaande technieken om te buigen om ze tot onverwachte visies te brengen in nieuwe dramatische scripts. Het magische effect, de creatie van licht en geluid zullen de toeschouwer onderdompelen in een wakende droom waarin wat we voor onmogelijk houden niet langer zo is.

Het Collectif Curieux zal ook de Florilèges Curieux zijn, evenementen die kleine vormen integreren in cabaretmodus. Witte kaarten die de knowhow en creatieve diversiteit van het collectief en van de gezelschappen en gastartiesten onder de aandacht brengen.

Collectif Curieux is meer dan een naam, het is een incubator die verschillende individuen samenbrengt en deelt in hun werken en hun passie toont voor een eigentijds, innovatief en verenigend circus.